Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínky na celní službu

20. 5. 2011

Před nějakou dobou mi pan Jindřich Marek daroval svůj archiv finanční stráže. Pana Jindřicha Marka není jistě třeba více představovat. Jeho jméno je mezi zájemci o historii finanční stráže známé a jeho práce jsou velmi uznávány a vysoce hodnoceny. Jeho archiv má proto pro mne nevyčíslitelnou cenu. Hodnotu má o to větší, že pan Jindřich Marek se osobně znal s mnoha příslušníky finanční stráže a získal jejich vzpomínky na službu. Následující článek je přepisem části vzpomínek pana Provazníka, bývalého československého celníka. I když celníci nejsou totéž co finanční stráž, myslím, že tyto vzpomínky se na naše stránky hodí a jsou jistě zajímavé.

 
Záznam z rozhovoru s panem Vilémem Provazníkem, veteránem čsl. celní služby, uskutečněný 29. května 1981.
 
Jsem ročník 1904 a k celní službě jsem nastoupil po maturitě 26. února 1923. Mým působištěm byla celnice Praha – pošta (poštovní vyclívací služba), kde jsem jako celní praktikant v oddělení samovyclívačů dostal samozřejmě nejhorší práci – vedení rejstříku příjmů. Službu jsme konali v civilu, uniformy jsme nosili až u pohraničních celních úřadů.
Poté jsem byl od 11. října 1923 do 1. října 1924 na celním úřadu ve Vejprtech (v říjnu 1924 jsem nastoupil vojenskou presenční službu u telegrafního praporu 1 v Kutné Hoře).  Byl jsem v tomto dvanáctitisícovém městě prvním českým celníkem! Starší kolegové byli Němci, c. k. služebníci. Pouze Rudolf Zinnecker (u celní správy sloužil od roku 1920), Němec z Českých Budějovic, uměl perfektně česky.  Rovněž mnoho předpisů, pomůcek a tiskopisů (těch většina) byla v němčině. Měli jsme i tiskopisy s nadpisy c. k. státních útvarů jako Königsreich Sachsen, Böhmen apod. Ve Vejprtech jsem na prvním plese čsl. finanční stráže poznal i svou budoucí manželku, která pocházela ze smíšeného manželství (její otec byl český krejčí, který žil ve Vejprtech již od roku 1900 a byl terčem nenávisti zvláště německých nacionalistů, neboť bojoval za českou školu).
 
Po vojně jsem pracoval na celnici v Chomutově, odkud jsem v roce 1930 přešel na celní úřad v Aši. Zde jsem sloužil až do roku 1938. Před odvlečením do Německa mne zachránila dovolená počátkem září, kterou jsem měl již delší dobu naplánovanou vzhledem k těhotenství mé ženy. Za mobilizace jsem nastoupil do Dobřan k dragounskému pluku 4.    
 
Po Mnichovu jsem krátce sloužil na improvizovaném celním úřadě v Třeboni a potom na nádražní celnici v Lounech. Za protektorátu jsem do roku 1945 sloužil na celním úřadě v Táboře. Zde jsem se po pohlcení celní služby říšskými orgány musel s kolegy účastnit dvou celních kurzů v říši.
 
Po osvobození jsem nastoupil na celní úřad v Chomutově, který jsem budoval z ničeho. Zde jsem se stal vedoucím tohoto celního úřadu a sloužil jsem zde až do odchodu do důchodu.  
 
27. červenec 2014 - doplňující informace osobě pana Viléma Provazníka:
Díky čtenáři těchto stránek, panu Ladislavu Polákovi, se můžeme seznámit s velkým koníčkem celníka, pana Provazníka. Pan Ladislav Polák zaslal i dvě fotografie. Velmi děkujeme!
 
OK1PB  - Vilém Provazník, Chomutov, narodil se v roce 1904, koncesi měl asi od roku 1938, obnovil ji v roce 1946. Podílel se na založení RK OK1KSO a byl jeho prvním vedoucím operátorem. Na jeho počest nese nyní název Radioklub Viléma Provazníka. Neúnavně organizoval provozní a technickou činnost a propagoval radioamatérskou činnost. Vychoval řadu nových amatérů vysílačů. Pracoval u celní služby, v době okupace ČSR sloužil na celnici v Táboře. QSL lístek je za QSO v roce 1947 s OK1WY.
 
O koncesi přišel v roce 1958 pro údajné styky s DJ1KC, což byl jeho kamarád ze SRN. Po roce 1989 již ale neměl o vrácení koncese zájem. O dění v Radioklubu se ovšem zajímal pravidelně.
 
Pan Vilém Provazník zemřel v roce 1996 ve věku 92 roků v domově důchodců "U dubu" v Jirkově, kde prožíval poslední roky života nejdříve se svoji manželkou a po jejím úmrtí sám.
 
ok1pb--2-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Pan Provazník v důchodovém věku:

ok1pb_002.jpg

 

 

        

        

         

       

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Informace k Vilému Provazníkovi

(Ladislav Polák, 23. 7. 2014 10:29)

Dobrý den! Jestli máte zájem, můžu Vám poskytnout doplňující informace k panu Vilému Provazníkovi. Můj e-mail: ok1ad@post.cz.
S pozdravem Ing.Ladislav Polák, Tábor.