Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vzpomínka na příslušníky finanční stráže a Stráže obrany státu

29. 9. 2012

VZPOMÍNKA NA PŘÍSLUŠNÍKY FINANČNÍ STRÁŽE A STRÁŽE OBRANY STÁTU Z ROKU 1938 V LUŽICKÝCH HORÁCH

V sobotu 22. září 2012 se v Dolní Světlé v Lužických horách uskutečnilo již tradiční vzpomínkové setkání na příslušníky Stráže obrany státu a finanční stráže. Celé setkání organizovala Československá obec legionářská Jednota Mladá Boleslav. V 10 hodin začala celá sobotní vzpomínková akce na parkovišti v Horní Světlé na Myslivnách, odkud jsme společně vystoupali na vrchol hory Luž. Účast obecenstva při výstupu na Luž byla velmi malá. Počasí nám totiž nepřálo. Všude byla hustá mlha a lehce poprchávalo. Výstupu i celé akce se ale zúčastnili také stejnokrojovaní členové mladoboleslavské Jednoty a dále kamarádi z Klubu vojenské historie 1. prapor SOS, Klubu vojenské historie Česká Lípa a osádka srubu T S-63. Na vrcholu Luže tak opět stanuli příslušníci československé finanční stráže, četnictva a armády. Debatovali jsme o historii, o starých financích, o roku 1938 a přátelství a morálce, ale i o počasí. Také probíhalo nezbytné fotografování, i když mlha fotografiím příliš nepřála.

_snimek-196.jpgVlastní pietní vzpomínka u pomníku na hraničním přechodu Dolní Světlá - Waltersdorf začala ve čtrnáct hodin. Počasí se naštěstí umoudřilo, dokonce vysvitlo i sluníčko. Krátká a malá sprška deště na konci vzpomínky již celkový dojem pokaziti nemohla. Důstojnou kulisu celému aktu tvořili opět jednak dobově stejnokrojovaní příslušníci finanční stráže, četnictva a armády, ale také příslušníci jednotky čestné stráže Policie České republiky z Krajského ředitelství v Liberci. V průběhu vzpomínky také zazněly autentické nahrávky z roku 1938. Vlastní pietní akt tak začal vyhlášením mobilisace, tedy stejným hlášením, které 23. září 1938 ve večerních hodinách vysílal i Československý rozhlas. Po přivítání přítomných ze strany předsedy jednoty br. Pilvouska promluvil br. Jaroslav Beneš. Ve svém projevu přiblížil přítomným historické souvislosti a důvody našeho setkání, připomněl ohromnou morální sílu, víru a přesvědčení našich předků, kteří bez ohledu na okolnosti bojovali za naši vlast, za Československo. Celý projev zakončil přáním, abychom si vážili svobody a demokracie a dokázali si ji udržet i v budoucnu.
 
Po br. Benešovi promluvil dr. Miroslav Hudec. Ve svém projevu vzpomněl Dr. Hudec nejen na osudný rok 1938, ale připomněl i problémy naší současné doby. Poté položili účastníci pietního aktu k hraničářskému pomníku květiny. Čtením několika desítek náhodně vybraných jmen padlých čsl. hraničářů z let 1938/1939 a následující čestnou salvou jsme si připomněli a uctili oběti našich předků, které nesmí býti zapomenuty. Po vyslechnutí krásných tónů Československé státní hymny z originální nahrávky ze září 1938 se s přítomnými rozloučil předseda naší Jednoty br. Pilvousek a celý pietní akt ukončil trubač signálem odtroubeno.
 
Vzpomínkového aktu se účastnilo pouze asi 80 diváků. Je ovšem nutné podotknout, že počasí nám bohužel příliš nepřálo. Návštěvníkům byly také celé odpoledne k dispozici informační panely, které připravila naše jednota, a které informovaly o historii finanční stráže a Stráže obrany státu v Lužických horách. Po skončení vzpomínkového aktu pokračovalo přátelské posezení a diskuse v restauraci Lužická Bouda na Myslivnách. 
 
Ing. Jaroslav Beneš

Několik fotografií ze vzpomínkového aktu naleznete zde.

Presenatce z akce je ke stažení zde ve formátu .pdf.

        

        

       

         

       

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář