Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tablo Zemského finančního ředitelství v Praze

V pozůstalosti inspektora Švitorky se nachází i tablo zaměstnanců Zemského finančního ředitelství v Praze, příslušníků finanční stráže, z roku 1947. Na Tablu je fotografie zemského inspektora finanční stráže Dr. Františka Nováka i jeho náměstka Dr. Jana Vincence. Za nimi následují další příslušníci finanční stráže zaměstnaní v té době na Zemském finančním ředitelství v Praze.

Rádi bychom připravili a zveřejnili životopisné medajlonky čelných představitelů, dozorčích úředníků, finanční stráže, ať již zemského inspektora Nováka, nebo i ministerského inspektora Dr. Františka Kreysy. Bohužel nám stále hodně informací chybí. Najde se mezi čtenáři těchto stránek někdo, kdo může pomoci, informací, radou či fotografií? Předem velmi děkujeme. Kontakt: mbbb@seznam.cz 

 

Tablo příslušníků finanční stráže, zaměstnanců Zemského finančního ředitelství v Praze, v roce 1947:

zfr_1947.jpg

Zemská finanční ředitelství podléhala Ministerstvu financí. Na ministerstvu financí bděl nad prací finanční stráže ministerský inspektor finanční stráže. V roce 1947 to byl Dr. František Kreysa. Připojený snímek pochází z časopisu finanční stráže Hlas hranice, z prvního čísla prvního ročníku 1945, které vyšlo v památný den našich národů, 28. října 1945.   Ministerský inspektor Dr. František Kreysa je zde v civilním obleku a zajímavý je i popisek fotografie, kde se píše, že Dr. Kreysa je ministerským inspektorem pro zemi Českou a Moravskoslezskou. To bylo dáno dvoukolejností státní správy v poválečném Československu. Působnost ministerského inspektora nad celým územím republiky byla obnovena až na základě vládního nařízení číslo 211 z 12. listopadu 1947. 

Má někdo ze čtenářů jakékoli informace k Dr. Františku Kreysovi? Budeme vděčni, když se o ně podělíte, kontakt: mbbb@seznam.cz

prezentace1.jpg

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vnučka člena finanční stráže

(Iveta Ovčačíková, 1. 4. 2016 0:28)

Dobrý den, můj děda, Josef Darius, byl členem finanční stráže a po válce sloužil v Rozvadově. Nyní jsem na začátku pátrání po jeho minulosti o které se mnou nikdy nemluvil, zemřel když mi bylo 17 let, proto pátrám po jeho personálním spisu, mám fotografie, ale musím si je pořádně prohlédnout.
Zatím s pozdravem I.Ovčačíková