Jdi na obsah Jdi na menu
 


Služební předpis pro finanční stráž z roku 1843

10. 8. 2019

    První služební předpis finanční stráže z roku 1843, tedy z roku jejího založení. Služební předpis byl základním dokumentem sboru, souborně upravoval organizační, služební i platové poměry finanční stráže.

Služební předpis „Verfassungs – und Dienstvorschrift“ upravoval organizaci a služební poměry finanční stráže. Šlo o základní principy stran organizace finanční stráže, výkonu služby, práv a povinností příslušníků stráže. Dále předpis obsahoval i požadavky na kvalifikaci příslušníků finanční stráže, předpisy ohledně jejich výstroje a výzbroje, ubytování, ale i způsob a postup při potrestání za různé služební přečiny. Služební předpis řešil dále otázky penzionování i řadu další záležitostí.

Služební předpis byl pak nově vydán v roce 1858 pro část sboru, která sloužila v příhraničních oblastech s Německým celním spolkem. V dalších letech začal tento služební řád platit i v některých dalších oblastech. 

     Poslední souhrnný služební předpis vyšel pak v roce 1907. Služební předpis z roku 1907 pak prakticky, i když s mnoha úpravami, platil až do definitivního zrušení finanční stráže v roce 1949.

     I přes mnohé snahy v Československu již nikdy nový služební předpis pro finanční stráž nevyšel. Z velké části služební předpis finanční stráže nahrazovalo vládní nařízení č. 202 z roku 1930.  Nový služební předpis, který by nahradil ten z roku 1907, byl finanční stráži v Československu slibován, bohužel ale ke škodě sboru nikdy nevyšel. Je však nutné připomenout, že především zásluhou ministerského inspektora finanční stráže Dr. Kreysy byl nový služební řád po skončení druhé světové války skutečně se vší vážností připravován a v roce 1948 dohotoven. Zrušením sboru finanční stráže na přelomu let 1948/49 se ale jeho vydání stalo bezpředmětným.

  

  vystrizek.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář