Jdi na obsah Jdi na menu
 


Motorový člun finanční stráže na Dunaji

15. 5. 2010

     Začátkem června 1947 se vyplnilo dávné přání finanční stráže, aby měla k dispozici na Dunaji služební člun, který by zde zdokonalil hraniční strážní službu, neboť se ukázalo, že podloudníkům ani tak značná překážka, jakou je nesporně tok tak velké řeky, nedělá těžkosti při nedovoleném přechodu státní hranice.

     Pověřenec financí Dr. Matej Josko promluvil při této příležitosti v bratislavském osobním přístavu k nastoupené jednotce finanční stráže. Ve svém výstižném projevu mimo jiné řekl, že odevzdává motorový strážní člun do rukou finanční stráže nejen jako služební prostředek, ale i jako symbol naší státní ostražitosti. Jde i o symbol opětovného zdůraznění našeho postavení na Dunaji, od kterého jsme byli zločinnou mocí odtlačeni, na který jsme se však vrátili a který zůstane hraniční čarou našeho národa a milované Československé republiky na věčné časy.

     Manželka pana pověřence financí Hana Josková provedla poté slavnostní akt pokřtění člunu jménem "Váh" a popřála mu dobrý vítr na všechny plavby.

      Hlavný (vrchní) inspektor finanční stráže Beňo, jako správce oddělení finanční stráže v Bratislavě, převzal poté člun  do svého opatrování a poděkoval všem, kteří měli podíl na zajištění této důležité a potřebné služební pomůcky finanční stráže.  

     Poté následovala první oficiální plavba, které se zúčastnil pověřeněc financí Dr. Josko s chotí a ministerští radové dr. Brocko a Dr. Ing. Bušniak. Slavnost byla zakončena přátelským posezením.

Obrazek

 

 

 

 

 

 

 

Pověřenec financí Dr. Matej Josko drží projev při odevzdání člunu finanční stráži.

     

 

 

 Zdroj: Hlas hranice, č. 8/9 ročník 1947.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář