Jdi na obsah Jdi na menu
 


Imrich Weisz, finanční strážník a příslušník čsl. armády na západě.

13. 7. 2014

slovensky_cepicaky_upraveny_muzstvo_mensi.jpgS rozbitím Československa v březnu 1939 vnitřně nesouhlasil ani dozorce finanční stráže Imrich Weisz, který se také rozhodl odejít do československé zahraniční armády. Jméno dozorce slovenské finanční stráže Imricha Weisze udávají materiály československé zahraniční armády v transkripci Vajz, materiály finanční správy pak Weisz. Této formy jeho příjmení se přidržíme i v následujících řádcích.

Dozorce Imrich Weisz se narodil 15. září 1917 v Hrabičově. K finanční stráži nastoupil 10. srpna 1939 a sloužil v bratislavském přístavu. Ani on nesouhlasil s novými poměry po 15. březnu 1939. Na jugoslávském konzulátu v Bratislavě si opatřil vízum a 27. ledna 1941 opustil území Slovenska. Kolegové z hranic mu pomohli s hladkým odjezdem. Vlakem se dostal přes Maďarsko do Jugoslávie. Již 6. února 1941 se hlásil v Bělehradě na britském konzulátu. Odtud byl též odsunut do tureckého Istanbulu. Z Turecka poslal Imrich Weisz inspektoru finanční stráže I. třídy Prieložnému z Bratislavského ministerstva financí dva dopisy (insp. Prieložný byl hybnou pákou ilegálních pracovníků v bratislavském přístavu).

Dne 13. března 1941 byl Imrich Weisz v Haifě odveden k československé armádě a 27. dubna 1941 nastoupil na lodní transport do Anglie, kam dorazil 12. července 1941. Dne 25. července 1941 byl přijat do RAF. Nejprve se chtěl stát pilotem, ale tento záměr se mu nezdařil, neboť nesložil všechny potřebné zkoušky. Imrich Weisz proto poté sloužil u různých náhradních a týlových jednotek československých perutí mezi pozemním personálem s funkcí fotografa (leteckým fotografem byl již během své presenční vojenské služby v Československu, kdy sloužil u leteckého pluku 3 „Generála letce Milana Rastislava Štefánika“). Na konci války dosáhl  Imrich Weisz hodnosti Sergeant (Sgt.) a byl veden ve stavu 310. perutě jako fotograf.

Během války byl vyznamenán Československou vojenskou pamětní medailí a Československou medailí za zásluhy II. stupně. I když Imrich Weisz válku přežil a po jejím skončení zůstal ve Velké Britanii, neměla o něm finanční stráž informace, a proto ho pokládala za nezvěstného. Poslední zprávu od něj, která byla doručena pomocí tajných kurýrů, obdržel inspektor Prieložný v roce 1942. Weisz v ní uváděl, že slouží v československé armádě u letectva.
 
Vážení čtenáři, máte další informace k Imrichu Weiszovi? Budeme rádi, když nás budete kontaktovat: mbbb@seznam.cz
  

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář