Jdi na obsah Jdi na menu
 


Finanční stráž ochráncem památníku presidenta Budovatele

29. 5. 2010

     Kulturní a osvětová rada v Aši vybudovala památník na místech, kde náš milovaný president přešel v roce 1915 státní hranice na cestě za prvým presidentem-Osvoboditelem.

    Dne 31. srpna 1947 v dopoledních hodinách konala se v místním kinu informační schůze, které kromě příslušníků finanční stráže byl přítomen i zemský inspektor finanční stráže Dr. Novák a poslanec Ústavodárného národního shromáždění Vodička.

     Schůzi zahájil kolega Kibic a k shromážděným promluvili i kolegové Hampl, Heřmanský a Švitorka. Po ukončení schůze byl promítnut film "Stůj finanční stráž". Od 11. do 12. hodiny bylo pak pokračováno ve schůzi a k přítomným promluvil poslanec Vodička, který podrobil kritice všechna tvrzení o tom, že sbor finanční stráže měl býti likvidován. Zodpověděl také všechny dotazy na něho kladené kolegy Hamplem, Heřmanským, Kabelíkem a Benešem.

     V odpoledních hodinách byl odhalen památník a této slavnosti se zúčastnila též čestná četa finanční stráže se samopaly, kterou přehlížel presidiální šéf ministerstva financí Dr. Czesaný, jako zástupce ministerstva financí. 

Obrazek

    Slavnostním řečníkem za finanční stráž byl kolega Kabelík, který mimo jiné vzpoměl veliké tvůrčí práce obou našich presidentů. Hovořil o jejich cestě do ciziny před první světovou válkou, o smutných dnech zářijových v roce 1938 a konečně i o pohotovosti finanční stráže v roce 1945. Za moravský kraj pozdravil Ašsko kolega Heřmanský. Přechod hranic dr. Benešem v roce 1915 pak autenticky vylíčil prof. Dr. Ammerling, který tehdy pana presidenta osobně přes hranice doprovázel. Na to byl památník odhalen a předseda okresního národního výboru jej předal do ochrany finanční stráže. Kolega Kibic, jako předseda zaměstnanecké rady inspektorátu finanční stráže v Aši, přejímá památník a slibuje, že finanční stráž bude památník nejen střežiti, ale v případě potřeby brániti i svými životy.

     Na tento památný den finanční stráž nezapomene!

       

Obrazek

Tolik článek z říjnového čísla roku 1947 časopisu finanční stráže Hlas hranice z pera kolegy Švitorky. Po převzetí moci komunisty v roce 1948 se o pomník již nikdo nestaral, finanční stráž byla zrušena a pomník se nakonec ztratil. Byl zasypán do jámy. K jeho objevení došlo po roce 1990. Pomník byl obnoven, ale nově umístěn před základní školu v Okružní ulici v Aši. Původně stál na tzv. Benešově paloučku u hranic - viz dále. Odhalení se údajně nezúčastnil tehdejší starosta Aše s odůvodněním, že by se to nelíbilo jeho německým přátelům. No co dodat...    

Obrazek

Místo, kde Dr. Beneš přecházel hranici neslo poté název Benešův palouček. Toto pojmenování je i na dnešních turistických mapách. Dnes je na tomto místě vyskládáno z kamenů datum, kdy Dr. Beneš přešel zdejší hranici - "1. IX.1915"

 

 

 

 

 

 

Autorem fotografií pomníku je Pavel Mikeš. Snímek Benešova paloučku je převzat z: http://www.assko.cz/images/galleries/tipy/benes_paloucek/DSC01484.JPG

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

President Budovatel

(patrik, 11. 2. 2012 9:06)

Pan president Beneš byl politikem se vším všudy co k tomuto "zaměstnání" patří. Měl pouze tu "smůlu" že byl presidentem v kritické době. O jeho činech a postojích se nechá samozřejmně diskutovat. Ale jen hovádko mdlého rozumu na něj může hodit veškerou vinu a hnůj za celé čsl. dějiny první poloviny 20. století. To je sice jednoduché stanovisko, ale hloupé.
Já si vcelku pana presidenta vážím, i když ne se vším co udělal a jak se choval souhlasím.

Zdravím

(Jan, 4. 7. 2011 13:16)

Nedá se říci, že byl vlastizrádce? Odstoupení pohraničí bylo v rozporu se stávajícím právním systémem, bylo v rozporu s ústavou ČSR. Musím říct, že do dnešních dnů jsem nikde nezjistil, kdo jej zvolil do čela exilové vlády, pokud se nepletu složil funkci prezidenta k 5. 10. 38?! Jeho kroky, ať mnichovské, v prosinci 43, nebo v únoru 48 byly pro náš národ vždy osudové a tristní. Ne, ne pane, tento člověk nemá býti slaven, ani Lex Beneš to nenapraví, ale má být spravedlivě odsouzen. Ano, v těžkých dobách se rodí muži, jenže Beneš se tak ani v jednom případě nezachoval.
Neznalost historie, možná, asi zřejmě na Historickém ústavě UHK, když jsem tam studoval, něco opomenuli...
Mějte se.

President Budovatel

(mbbb, 2. 7. 2011 8:48)

Dobrý den,

ač byla politika Dr. Beneše v některých obdobích z dnešního pohledu diskutabilní, nedá se o něm v žádném případě říci, že by byl vlastizrádce. Váš příspěvek byl napsán buď z naprosté neznalosti historie, nebo z ideologické žášti. S realitou nemá nic společného.

S pozdravem,

mbbb

Ironie

(Jan, 1. 7. 2011 9:14)

Budování pomníků někomu, kdo úmyslně po dvakráte rozbil naši vlast, je spíše k pláči. Osoba Benešova by měla býti spíše zatracena než hýčkána...vlastizrada se má platit krví!!!