Jdi na obsah Jdi na menu
 


Čsl. finanční stráž přepadena Maďary na našem území!

Čsl. finanční stráž přepadena Maďary na našem území!

   
Maďaři zranili střelbou jednoho našeho strážníka.
  
 
ČTK. Z Bratislavy 10 října. V noci z 8. na 9. října t. m. byla naše pohraničí finanční stráž v Sokolové u Parkáně přepadena maďarskými finančními strážníky.  Přepadení se stalo na československém státním území u Sokolové, kam maďarští strážníci přešli. Na zvolání naší hlídky vypálili proti ní maďarští strážníci asi 10 ran. Jeden československý strážník byl raněn. Dopraven byl do nemocnice v Komárně. O případu bylo zahájeno vyšetřování.
  
Bratislavský zpravodaj Českého slova nám dále oznamuje: Dotazem na místě události jsme se dozvěděli, že skupina maďarských finančních strážníků v půlnoci ze dne 8. na 9. října přešla hranice československo-maďarské a došla až do obce Sokolová, kde tito maďarští strážníci přepadli strážnici československou. Maďarští finančníci začali prudkou palbu proti místnostem, kde spali českoslovenští finanční strážníci. Třetí rána, kterou vystřelili, ranila jednoho československého finančního strážníka, který byl raněn do pravé nohy. Po výstřelech se Maďarští finančníci dali okamžitě na útěk. O případu byly okamžitě vyrozuměny četnické stanice v Parkáni a v okolních obcích. Četníci nyní konají zvýšené prohlídky po čsl.-maďarských hranicích. Proti některým zprávám, jako by maďarští finanční strážníci podnikali svůj útok na čsl. území v opilém stavu, třeba konstatovati, že tomu tak není a jest viděti, že se zde jedná o provokativní přepadávání československého území, jako tomu bylo v letech 1923 a 1924 na Košicku.
  
scan20001_mensi_.jpgPotvrdí-li zavedené vyšetřování tuto zprávu Československé tiskové kanceláře, stojíme před novým faktem nejen maďarské surovosti, nýbrž před flagrantním porušováním územní svrchovanosti našeho státu. Jestliže v případě Pechově skrývali se Maďaři za právnické výklady, ač hodně slabé, jak se našemu listu podařilo ukázat a jak nám to potvrdil sám rozsudek maďarského soudu nad Pechou, jde v případu u Sokolové o jasný nepřípustný útok. Jak jsme se informovali, vyčkají pražské úřady výsledku vyšetřování, jež bylo s naší strany zahájeno, a pak rozhodnou o krocích o krocích, jež jsou nutny, aby Maďaři byli odkázáni do příslušných mezí.
Mezinárodní veřejnost si již Maďarska bedlivě všímá a maďarská konjunktura poklesla na nulu. Odpadl jim i přítel velmi zanícený, lord Rothermere, a od Labour Party se dočkali Maďaři jen ostré kritiky svého režimu. Dostavila se u nich z toho již řádná kocovina a zmatek. Napínají své poslední síly, aby ztracenou situaci zachránili. Zítra uveřejní České slovo odhalení o novém propagačním revizionistickém plánu maďarském. Plán ten je pravou ilustrací maďarské neutrality.
Dr. J.K.           

České Slovo, 1929

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář