Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nepostavený památník

17. 11. 2009

Nepostavený památník

Osvetový sväz finančnej stráže na Slovensku plánoval již koncem roku 1945 postavit pomník padlým hrdinům sboru finanční stráže. V listopadu 1945 byla vyhlášena soutež na památník, aby památka hrdinsky padlých příslušníků sboru, kteří položili životy za osvobození republiky, byla symbolicky a na věčné časy připomenuta. 

Podmínky soutěže byly následující: soutěže se mohl zúčastnit každý v minulosti nekompromitovaný občan Československé republiky, který ke svému návrhu na pomník přiloží:

- návrh památníku ve formě náčrtku s vyvětlivkami. 

- návrh na místo, kde by se měl památník nacházet

- návrh na termín odhalení památníku.

Došlé návrhy měla posudit a vyhodnotit porota k tomu účelu sestavená. Vítězná práce měla být odměněná cenou Osvetového sväzu finančnej stráže na Slovensku.

Návrhy na památník měly být zaslány nejpozději do konce února 1946.   

   

Bohužel, z celého podniku sešlo. Z prosince 1945 ještě existuje zpráva o jednání Osvetového sväzu s "příslušnými místy" a odhad ceny sochy památníku na 400 000 Kčs. Další zprávy chybí. Je škodou, že celá akce nebyla dotažena do zdárného konce. Příslušníci finanční stráže by si podobné připomenutí jistě zasloužili. Otázkou by pak ale bylo, jak by se k celému památníku zachoval pomalu nastupující komunististický režim ...   

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář