Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dozorce finanční stráže Jozef Ormandy

10. 7. 2010

     Dozorce finanční stráže Jozef Ormandy byl jedním z těch neohrožených příslušníků sboru finanční stráže na Slovensku, který vynikal nejen nadprůměrnou smělostí, ale i nesmiřitelným hněvem proti německým okupantům. Každý, kdo znal tohoto mladého hraničáře ho musel obdivovat.

      Jozef Ormandy sloužil na oddělení finanční stráže v Bratislavě a když nadešla doba účtování s německými vetřelci, našli jsme ho již na oddělení v Šťavniku, tam, mezi partyzánskými horami, které měl tak nevýslovně rád.

     Vykonával velký kus užitečné ilegální práce  a hned první chvíle Slovenského národního povstání v roce 1944 našly ho plně připraveného. Dal se celou svoji silou a láskou do boje za osvobození své vlasti. Jeho velitelé v něm našli vzorného partizána, který svými hrdinskými činy vzbuzoval obdiv ve svém okolí. Nebylo proto divu, když si zasloužil i čestný titul partizánského kapitána.

     Dne 3. prosince 1944 ocitnul se Jozef Ormandy se svými partyzány ve křížové palbě nepřátelské přesily. Bojoval jako lev, neustoupil, ani se nevzdal. Když vystřílel všechny náboje a kolem něho již byli pouze nepřátelé, byl zajat u Horního Kamenca.

    V dalších dnech mu Němci připravili hotové peklo. Po příšerném mučení a zohavení, když předtím odmítl Němcům vypovídat o partyzánských skupinách v okolí, byl zastřelen v bojovém úseku Baťovany - Prievidza. 

     Později byl Jozef Ormandy prohlášen za národního hrdinu, a tak vděčný národ důstojně uctil jeho nehynoucí památku, neboť navždy zůstane zářivým vzorem neohroženého vlastence a vojáka - partizána.

     Čest jeho památce!     

________

Článek převzat z časopisu finanční stráže Naša Hranica ročník 1946, číslo 4.

Článek Marcela Šuštika o příslušnícíh finannčí stráže a celníků, publikovaný v časopise Colné aktuality v roce 2009 je k dispozici zde.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář